fbpx

ספינה ביפידה

ספינה ביפידה (שדרה שסועה) הוא מום מולד, שנוצר בחודש הראשון להיריון, בהתפתחות עמוד השדרה והצינור העצבי של העובר.

מום זה מתבטא בחוסר סגירה של חוליות בעמוד השדרה, דרכו יוצר חלק מחוט השדרה והעצבים.
ספינה ביפידה היא המום המולד השכיח ביותר מבין כל המומים המולדים. בין שלוש לארבע לידות מתוך 1,000, המום נוטה להיות שכיח יותר אצל בנות.

ישנם שלושה סוגים של ספינה ביפידה:

  • שדרה שסועה נסתרת- היא הסוג הקל ביותר של ספינה ביפידה. בסוג זה הפתח שנותר הוא קטן מאוד. אין סימפטומים. במקרים מסוימים עלולים להופיע סימפטומים הפרעות בשלפוחית השתן, הפרעות במעיים או עקמת.
  • שדרה שסועה עם בליטה של קרומי המוח- היא הסוג הנדיר ביותר של ספינה ביפידה. במקרים אלו קרומי המוח שמגנים ומקיפים את חוט השדרה נדחפים בפתח שנותר. בסוג זה מערכת העצבים לא נפגעת אולם הילד עלול לפתח סימפטומים הכוללים הפרעות בתפקוד שלפוחית השתן והמעיים.
  • שדרה שסועה עם בליטה של חוט השדרה- היא הסוג החמור ביותר של ספינה ביפידה. על פי הערכות 1 מכל 1,000 תינוקות יסבול ממום זה. במקרה זה עמוד השדרה נותר פתוח לאורך מספר חוליות. הקרומים המקיפים את חוט השדרה וחוט השדרה עצמו נדחפים החוצה ויוצרים שק בגב התינוק. לעיתים השק נותר פתוח והעצבים חשופים לזיהומים שעלולים להיות קטלניים.

בשנים האחרונות יש הפחתה במקרים של ספינה ביפידה, בגלל הגברת המודעות לנטילת חומצה פולית לפני הכניסה להיריון ובמהלך חודשי ההיריון הראשונים, ובגלל אבחון טרום לידתי באולטרסאונד והפסקות הריון (ניתן לזהות את הפגם בסקירות ההיריון בחודשים הראשונים). אך גם כיום, ישנם מגזרים שבהם המום שכיח במיוחד בגלל ילודה גבוהה וסירוב להפסקת הריון מסיבות דתיות

מגזרים שבהם המום שכיח במיוחד בגלל ילודה גבוהה וסירוב להפסקת הריון מסיבות דתיות.

ניתן לחלק את הסימפטומים לשלושה קבוצות:

  • סימפטומים קוגניטיביים, לרבות הפרעות בקריאה ובפתרון בעיות- הפגם שנוצר בצינור העצבי (חוט השדרה) עלול לגרום להתפתחות לא תקינה של המוח, דבר שיכול להוביל לבעיות קוגניטיביות (תפישתיות) ובעיות בלימודים. במקרים מסוימים קליפת המוח (הקורטקס, השכבה החיצונית של המוח) אינה מתפתחת כיאות ותהיה דקה מהתקין. כתוצאה מכך מופיעים בעיות בזיכרון, ארגון דברים ובעיות ריכוז. אף המוח הקטן, שמכונה מוחון, שאחראי על פעילויות קוגניטיביות חשובות לרבות עיבוד שפה ותאום תנועות עלול להיפגע. כ-6 מתוך 10 ילדים עם שדרה שסועה יהיו בעלי אינטליגנציה תקינה, אך כמחציתם יסבלו מהפרעות למידה ברמה כלשהי. הפרעת למידה הוא מצב שמשפיע על יכולתו של הפרט ללמוד, להבין ולתקשר.
  • סימפטומים הקשורים לניידות, לרבות שיתוק וחולשת שרירים- המוח שולט בכל תנועות השרירים בגוף באמצעות עצבי חוט השדרה. כל נזק שנגרם לעצבים אלו עלול לגרום להפרעות בתפקוד השרירים. מרבית הילדים סובלים מדרגה מסוימת של שיתוק בגפיים התחתונות. ילדים הסובלים משיתוק חלקי יכולים להיעזר בסד רגל או במקל הליכה לצורך השגת ניידות אך במקרים של שיתוק מלא יהיה צורך בכיסא גלגלים. שיתוק עלול לגרום לבעיות נוספות, כיוון שחולשת השרירים המשותקים אשר תומכים אצל אדם בריא בעצמות, עלולה להשפיע על התפתחות העצמות. כתוצאה מכך עלולים להתלוות לשיתוק: נקעים של מפרקים, עצמות מעוותות, עקמת בלתי תקינה של עמוד השדרה.
  • הפרעות בשלפוחית השתן ובמעי- העצבים המצויים בחוט השדרה שולטים גם על השרירים של הסוגרים, שלפוחית השתן ושל המעי. אי שליטה על הפרשת שתן יכולה להתבטא בטפטוף איטי ומתמשך של שתן. הפרעה זאת מצריכה ילדים רבים להשתמש בצנתורים חיצוניים לריקון השלפוחית.

מיד לאחר הלידה, התינוקות צרכים להיות בהשגחה רפואית רב תחומית, לכל חייהם: נוירוכירורג, אורתופד, אורולוג, גסטרולוג, פיזיותרפיסט, מרפא בעיסוק, אחות סוגרים, מומחה להתאמת מכשירי הליכה/כסאות גלגלים הם חלק משגרת יומם. לצערנו המחלה לא ניתנת לטיפול.

הגורמים לסיכון ללידת תינוק עם ספינה ביפידה אינם ידועים, אנשי המקצוע סבורים ששילוב של מספר גורמים סביבתיים, תזונתיים וגנטיים (תורשתיים) מגביר את הסיכון, אך ללא ספק, חוסר בחומצה פולית הוא גורם הסיכון המשמעותי ביותר ללידת תינוק עם שדרה שסועה. מעריכים כי נטילת כמות מספקת של חומצה פולית טרם הכניסה להריון ובמהלך ההיריון עשויה למנוע 7 מתוך 10 מקרים. עובדה זאת, גרמה למשרד הבריאות לפרסם חוזר המחייב רופאים להציע חומצה פולית לכל הנשים בגיל הפוריות, בדגש על נשים מהמגזר החרדי וערבי, שאינם מבצעים הפלות.
גם נשים הסובלות מהשמנה, אנמיה, מחום גבוה בשבועות הראשונים להריון, ומסוכרת נמצאים בסיכון גבוה ללידת תינוק עם מום ספינה ביפידה, והם צריכות לקבל מינון גבוה פי עשרה מהמקובל.

לסיכום:
לידת תינוק עם מום ספינה ביפידה עלולה להיות בעלת נזק גדול והשלכות מרובות, המום מצריך מספר ניתוחים, שיקום אינטנסיבי וטיפול סעודי לכל החיים.
בשנת 2000 פרסם משרד הבריאות חוזר אשר נועד להנחות את רופאי הנשים והמשפחה במתן המלצה לנשים בגיל הפוריות.
זה מקומם שבשנת 2021, יש מחדלים כאלו ועדין נולדים ילדים עם ספינה ביפידה, בעקבות חוסר יישום של ההוראה במרפאות קופ"ח, מקומם לא פחות שבמגזרי מיעוטים התופעה נמצאת באחוזים גדולים במיוחד!
משרדנו סייע לעשרות ילדים לקבל פיצויי כספי של מיליוני שקלים, בסיום הליך משפטי.

פעילותינו מהווה הצלה של ממש להורים לילדים בעלי מוגבלויות, אנו מגדילים את סיכוייהם לזכות בפיצוי כספי ניכר, שיסייע להם להיטיב עם ילדיהם.
לא זכית לא שילמת!

אצלנו כולם זכאים

צרו קשר להתייעצות ללא עלות




      דילוג לתוכן